zondag 22 juni 2014

Het gras is altijd groener...

Het gras is groener bij de buren, moet Whisky gedacht hebben. Of er zat een vogeltje bij hen. Hoe het ook zij, meestal ligt Whisky rond half acht 's ochtends op bed of de bank te slapen. Vrijdag niet. En hij was ook niet op het balkon. En ook niet in de kattenkamer. Mannetje was al naar zijn werk, en vrouwtje moest bijna weg... maar waar was Whisky?

Toen vrouwtje zijn naam riep reageerde hij: ze hoorde een zielig miauwtje. Nadat ze dit eindelijk gelokaliseerd had bleek hij bij de buren op het balkon te zitten!! Joost mag weten hoe hij daar gekomen is. Dus vrouwtje rende snel naar de buren: niet thuis. Wat nu? Arme Whisky miauwde maar door en probeerde door de spijlen van het balkonhek van de buren terug te komen. Maar mannetje en vrouwtje hebben daar bij hun balkon gaas zitten om te voorkomen dat Whisky er door heen kan, dus er door terug gaat dan niet. En ook over het tussenschot was geen optie, want de buren hebben daar ijzerdraad gespannen waardoor hij niet kon klimmen!

Vrouwtje heeft toen het gaas weggehaald en het rieten fietsmandje voor Whisky gehouden. Aan de kant van de buren kon hij er in stappen en aan de eigen kant kon hij er nu weer uit. Hij wist niet hoe gauw hij weer op bekend terrein moest staan en begreep gelukkig meteen hoe hij het mandje moest gebruiken. Na waarschijnlijk zo'n 1,5 uur bij de buren was hij weer veilig thuis. En kon vrouwtje met gerust hart naar haar werk...

vrijdag 20 juni 2014

Avonturen van Whisky

In mei 2012 werd Whisky geboren. Samen met drie broertjes of zusjes kwam hij in Amstelveen ter wereld. Toen hij negen weken jong was, werd hij in een grote stevige tas gezet en meegenomen in een auto. Best wel eng, en hij liet zich dan ook best wel horen. De auto stopte en Whisky werd drie trappen omhoog getild en in een kamer neergezet. Daar ging de tas open. In de kamer stond een bak, dat was om te plassen en poepen, dat wist Whisky wel. Langzaam maar zeker ging Whisky de kamers verkennen. De eerste was de keuken, naast de kamer, daar stonden brokjes en water, belangrijke plek! Dan waren er nog vier kamers. Één met een grote deur waar af en toe mensen in en uit gingen (de hal), eentje met allemaal klimtoestellen (de woonkamer) en één met een mega loungebed (de slaapkamer). De laatste was een kamertje, niet zo groot, waar allerlei rare dingen in stonden. Een gek groot wit gevaarte met op zijn tijd rollende dingen er in (wasmachine), een witte hangende steen met water er in waar de mensen wel eens op gingen zitten (toilet) en een hokje met waterspetters (douche).

En dan waren er ook nog die nieuwe mensen, mannetje en vrouwtje. Die riepen hem steeds en gaven hem steeds aaitjes. En hadden lekkere schoten om op te liggen! Kijk hier onder maar. Best gezellig, dacht Whisky. Het werd Whisky's nieuwe thuis!

woensdag 11 juni 2014

recept pastasalade

De zon schijnt en het is warm. Makkelijk en snel is dan wel zo prettig, in plaats van lang in een warme keuken staan. Dit recept is afkomstig van mijn moeder. Exacte hoeveelheden weet ik niet, maar ik - Anna - vind dit nog altijd heerlijk op warme dagen.

Ingrediënten ( 2 personen):
- macaroni
- 1/2 salami of chorizo
- 1/2 komkommer
- 1/2 paprika
- reepje kaas (belegen) van ong. 1,5 cm bij 7 cm
- uitje
- knoflooksaus

Kook de macaroni (ong. 7 minuten). Snij de worst, kaas en groenten in kleine stukjes. Meng de stukjes door de pasta als deze klaar is. Meng er nog een lekkere klodder knoflooksaus door. Klaar is Kees! Ook koud lekker. 

Recept bananencake/bananen brood 2

Alweer? Ja, alweer. Dit recept is een aangepaste versie van die in "500 taarten & cakes". En deze is naar mijn mening lekkerder dan de vorige! Vandaar...

Ingrediënten:
- 2 bananen
- 2 eieren
- 175 ml zonnebloemolie
- 3 eetlepels melk/yoghurt (kies yoghurt voor een frissere smaak)
- 200 gram (donkere) basterdsuiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder)
- 1,5 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder (djahe)

Benodigdheden:
- oven
- taartvorm 20 cm
- bakpapier
- beetje boter om in te vetten
- mengkom
- zeef
- garde
- vork
- lepel

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ° C. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen in met de boter.

De cake
Prak de bananen in de kom. Breek de eieren en kluts deze er door met de garde tot het een luchtig geheel wordt. Zeef dan de suiker om de klontjes er uit te halen. Roer dit dan door het mengsel. Hierna roer je rustig de bloem, kaneel en gember er door. Vervolgens mag het mengsel al in de vorm en de oven in (60 minuten). Piece of cake!

De cake is gaar als een breinaald - of bijv.de achterkant van een lepel - schoon en droog uit de cake komt nadat je deze er in hebt geprikt.

Extra lekker:
- meng noten of chocolade brokjes ( cacaonibs) door het mengsel voor het de oven in gaat
- meng 200 gram roomkaas (monchou), 80 gram poedersuiker en 1 eetlepel citroensap als glazuur.

Een hele taart met icing bevat 3852 calorieën. Een stukje (1/12) 308 calorieën.

donderdag 5 juni 2014

Getest: La Musette in Uithoorn

Mijn schoonouders kwamen hier al vanaf de oprichting, en mijn vriend en zijn broer komen hier ook nog graag. Inmiddels heb ik ook een aantal keer bij La Musette met mijn schoonfamilie gegeten. De bediening is zeer attent. Omdat mijn schoonfamilie tot de vaste klantenkring behoort, is het contact informeel, maar niet opdringerig. Vakantieverhalen worden uitgewisseld etc.. Het eten is er ook goed, prima prijs-kwaliteit verhouding, wisselende menu's. Maar het interieur... dat is toch echt nog steeds hetzelfde als toen ze in 1995 het huidige pand betrokken en kan echt niet meer. Voor mijn schoonfamilie kijk ik er doorheen, maar zelf zou ik er nooit naar binnen stappen omdat het er gewoon niet (naar mijn smaak) uit ziet. Kom op, gooi er een nieuwe vloer in, een lik verf op de muren en vervang de meubels en je krijgt een dikke 10!

woensdag 4 juni 2014

Getest: Cantinetta Wine & Pasta in West

De leuke restaurantjes schieten als paddenstoelen uit de grond in Amsterdam West. Het restaurantje waar we gisteren gegeten hebben, zit er wel al eventjes, namelijk sinds november 2012. Maar we zijn er pas na ruim 1,5 jaar aan 'toegekomen' om er te eten... En wat jammer dat we niet eerder geweest zijn bij Cantinetta Wine & Pasta aan de De Clercqstraat!

We hebben eerst buiten een drankje gedaan, aan de straat. Hoewel de temperatuur buiten aangenamer was dan binnen, heeft het verkeerslawaai ons toch naar binnen gejaagd. De aankleding van het etablissement is een combinatie van modern industrieel (bijv. de grove bakstenen wand) met de typische Italiaans restaurant-inrichting, bijvoorbeeld de zelf geschilderde landkaart.

The food

Vooraf hadden we een de 'antipasto di cantinetta'. Je kreeg pizza bianca (met olijfolie, zout en rozemarijn), drie soorten vleeswaren, ricotta en mozzarella. Dit was genoeg voor met zijn tweeën en alles was zeer smaakvol. Als hoofdgerecht had Rik 'spaghetti con vongole', met behalve natuurlijk de schelpen ook witte wijn, tomatensaus,citroensap, ui, knoflook, oregano en peterselie, boter, pecorino en rode peper. Rik heeft dit ooit eens in Rome gegeten en heeft nog niemand gevonden die dit recept kon evenaren. Het is hem zelf nog niet gelukt en ook Cantinetta niet. Het was wel lekker, 'maar niet speciaal', aldus Rik. Zelf had ik All'Amatriciana met tomatensaus, guanciale, ui, knoflook, pecorino, rode en zwarte peper en oregano. Guanciale is een soort gebakken bacon. Hoewel er een paar iets te doorbakken (lees zwarte) stukjes tussen zaten, was dit gerecht toch erg jammie! Veel smaak aan het vlees, waar ook niet te weinig van in het gerecht zat, lekker beetje pittig, helemaal goed!
Eigenlijk zaten we toen wel vol, maar de 'dolce' zagen er ook lekker uit... ik kon niet van de chocoladetaart afblijven en Rik nam de specialiteit 'budino'. De chocoladetaart was een beetje aan de zoute kant. Wellicht hoort het bij het recept (met olijfolie). De budino is een soort custardachtig toetje, in een glas, met een bodempje van koekkruimels, de 'custard', aardbei-rabarber-compote en room. De bediening ging zelf bijna watertanden van het serveren van dit toetje en het is ook echt wel een aanrader.

The drinks

Rik heeft twee biertjes gedronken (Mannenliefde van Oedipus), ik de rode huiswijn die lekker was en ook nog eens super goedkoop. 1,5 euro heb ik daar voor betaald. Ze geven je een flesje met maatstreepjes op de zijkant en meten daaraan af hoeveel je gedronken hebt en dus hoeveel je moet betalen. Ik heb buiten nog een citroendrankje, beetje vergelijkbaar met spa citroen maar dan lekkerder, gedronken.

Met weer eens veel te volle buiken, en ongeveer 80 euro lichter, zijn we zeer tevreden naar huis gerold. Om daar de laatste aflevering van Game of Thrones op HBO te kijken. We komen zeker nog eens terug bij Cantinetta!