zondag 8 september 2013

Lavendel

De paarslilabloemetjes met de heerlijke geur horen bij de zomer. Helaas ben ik niet gezegend met een tuin in de binnenstad: ik heb drie plantjes in een balkonbak voor het slaapkamerraam. Deze worden niet zo groot, gezien de beperkte ruimte die de plantjes (en ik) hebben.

Maar nu ze zijn uitgebloeid, kwam bij mij de vraag op: hoe verzorg ik eigenlijk mijn lavendel? Ik weet dat als je niet snoeit, de plant te houterig wordt.

De volgende site gaf een goed antwoord: tuinhulp.com
Zomer
Snoei in de zomer na de bloei met een heggeschaar de uitgebloeide bloemen samen met een klein topstukje van de struik weg, zo zal de lavendel nog voor de winter nieuwe topjes maken en er de hele winter mooi compact en fris uitzien.
Voorjaar
Na de winter is het zaak om in de eerste twee weken van april de lavendel struik zeer sterk terug te snoeien tot circa 15 cm boven de grond. Op het eerste gezicht lijkt de struik nu totaal verloren, maar na een week of twee voorjaarsweer zullen de korte houtige stobben vol zitten met nieuwe scheutjes die snel uitgroeien en dezelfde zomer weer voor bloemen zullen zorgen. LET OP! het is belangrijk om de voorjaarssnoeibeurt absoluut voor de helft van april en na eind maart uit te voeren. Eerder kan bij nachtvorst schade opleveren, en later zou de bloei in de komende zomer negatief kunnen beïnvloeden.


Van de week dus maar een keer een schaar pakken om de bloempjes er af te knippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten