maandag 9 november 2015

Deutschland! Zomer 2015 (deel 1)

Duitsland zuchtte onder een hittegolf in augustus 2015. Toen wij 8 augustus na een zeer voorspoedige reis (wat nou zwarte zaterdag?) aankwamen in Beieren, viel ons op dat de bomen al bruin verkleurden. Het was er al lang droog en warm.

Bram in Möhren

Schloss Möhren
De eerste week verbleven we in Schloss Möhren.

Het jachtslot van Möhren, dat hoorde bij de familie Pappenheim, is door eigenaren Sandra en Ruud en (schoon)ouders mooi hersteld. In het slot wonen de (schoon) ouders en zit één appartement. In de twee poorten zitten appartementen en in een bijbehorende huisje naast de paardenstallen. Alle appartementen zijn dusdanig ver van elkaar verwijderd, dat je elkaar niet hoeft te zien en te spreken. Maar als je het gezellig vindt, kun je elkaar treffen onder de grote walnotenboom.

barbecue
Wij zaten zelf in de poorttoren. Een schattig klein appartementje met een bad op pootjes, keukentje en lekker bed. Sandra heeft er echt een leuk plekje van gemaakt! Met de ramen 's nachts open stond er een lekker verkoelend briesje, die - helaas - ook muggen meebracht. Ook was er een vuurkorf met barbecueopzet, waar we een aantal dagen gebruik van hebben gemaakt. We hadden ons eigen zitje achter de schuren en hadden een groot stuk land bijna voor ons zelf. Af en toe kwamen er wat spelende kinderen of een bedelende poes langs. Ook kregen we elke ochtend vers gebakken brood van Sandra en hebben we op Rik's verjaardag een taartje met ze gegeten. Niet onder de mooie walnotenboom omdat er die avond, voor het eerst sinds tijden, regen viel!

Ulrichskapelle
Möhren is een goede uitvalsbasis voor mooie wandelingen. Wij hebben op de tweede vakantiedag een bezoek gebracht aan de Uhlberg met de Ulrichskapelle. Halverwege, wanneer je aankomt bij een open veld, verdwijnt ineens de bewegwijzering. Gelukkig vonden we de route met behulp van de kaart wel weer terug. Maar het was zo allejezus warm dat we na een paar uur lopen oververhit en heel dorstig weer bij het huisje aankwamen. Prima wandeling, maar niet met 35 graden...


Rothenburg ob der Tauber
Leuke stadjes in de buurt zijn het toeristische Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl. Hoewel Rothenburg overspoeld wordt door toeristen (bussen met Japanners zijn geen uitzondering) is dit toch echt een heel leuk schattig stadje met vakwerkhuizen, schattige straatjes etc. Vergeet de 'sneeuwballen' (soort koekje) niet te eten en een bezoek te brengen aan het kerstwinkel(tje). Dinkelsbühl hebben we maar kort bezocht omdat we al door Rothenburg hadden geslenterd.  In Dinkelsbühl hebben wij erg lekker gegeten bij Meisers. Weissenburg zijn wij ook geweest, maar vonden we een beetje tegenvallen. Daar was het wel heel erg rustig. Pappenheim is leuk voor de naam, en je kunt er het oude slot bezoeken. Een vervallen burcht waar niet veel meer van over is. Ze hebben er wel een martelkamer, waar je - als je een beetje Duits kunt - kunt leren over hoe er vroeger gestraft werd.

Eten kun je (alleen in het weekend) op 5 minuten rijden van Möhren in Haag. Je kunt het vast ook lopen, maar wij vonden het ook daar te warm voor. Ga zitten voor een heerlijke schnitzel (je krijgt er standaard twee, maar kunt restjes mee naar huis nemen) in een echte biergarten! In Treuchtlingen, waar je heen kunt voor de dagelijkse boodschappen, zitten wat meer restaurantjes. We hebben er tapas gegeten en nogmaals Duits (schnitzels). De pizzeria op het dorpsplein is wat ons betreft geen aanrader.

Na één week in Möhren vertrokken wij voor een reis door Duitsland. Volgende stop: Nürnberg en Bamberg. Lees het in deel 2.


Uitzicht uit de poort
Martelstoel
Pappenheim
 

Rothenburg o/d Tauber
Ingang naar de Poorttoren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten