zaterdag 28 november 2015

Recept Provençaalse Ovenschotel (naar recept Jamie Oliver)

Vorig jaar heb ik voor mijn verjaardag het kookboek "comfort food" van Jamie Oliver gekregen. Ik heb er eerlijk gezegd nog niet veel uit gekookt. Niet zozeer omdat de gerechten mij niet aanspraken, maar vooral vanwege wel het vele werk dat de recepten met zich mee brengen. Met name aan het bij elkaar sprokkelen van de ingrediënten heb je al een dagtaak. Maar onderstaand gerecht is makkelijk te doen. En gelukkig zijn alle ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te krijgen.


Bereidingstijd: 2 uur
KCAL: 380



Benodigdheden:
- oven

- kookpan
- scherp mesje
- schuimspaan
- kom met koud water
- rasp
- snijplank

- koekenpan 26 cm
- mengkom
- spatel
- houten lepels

- ovenschaal

Ingredienten:
zeezout
peper

Vulling:
water
600 g rijpe (pruim)tomaten
15 g verse basilicum (half bosje)
1/2 citroen
rode wijnazijn

125 g comté
125 g gruyère
15 g  verse bladpeterselie (half bosje)
200 g flinterdunne ham

Witte uien-saus
2 uien
1 flinke klont boter
4 el bloem
700 ml melk
1 tl (Engelse) mosterd
1 bol nootmuskaat - om te raspen

Crêpes
30 g boter (plus extra om in te bakken)
120 g bloem
2 grote eieren
70 ml melk
70 ml water

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius/gasoven stand 4.

Tomatenmengsel

  • Breng water aan de kook in een kookpan (of kook het in je waterkoker. Of misschien ben je gezegend met een cooker!).
  • Kerf de tomaten kruislings in met een scherp mesje. Dompel ze 45 seconden onder in een pan kokend water, haal ze er uit (met de schuimspaan), laat ze uitlekken en leg ze in de kom koud water.
  • Trek er de velletjes af, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
  • Gooi het water weg (of geef het aan je plantjes) en doe de tomaten terug in de kom.
  • Pluk en hak de basilicumblaadjes fijn, rasp de citroenschil en hussel beide met de tomaten, een flinke scheut azijn en een flinke snuf zeezout door elkaar.

Uiensaus

  • Pel de uien en snijd ze heel fijn. 
  • Smelt de boter in een pan op matig vuur, doe er de uien bij en blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht zijn.
Crêpes
  • Smelt intussen de boter voor de crêpes en laat hem een beetje afkoelen terwijl je de bloem met een snufje zout in een kom op een hoopje strooit. Maak een kuiltje in het midden.
  • Klop er eerst de eieren door, gevolgd door de melk en 70 ml water.
  • Blijf kloppen tot je een glad beslag hebt.
  • Roer de afgekoelde boter er door en laat het beslag even rusten.
Uiensaus 
We gaan weer verder met de saus
  • Roer de bloem door de uien om een roux te maken. 
  • Klop er vervolgens de melk door tot je een gladde saus hebt. Het kan te dun lijken, dit komt later goed.
  • Roer er op laag vuur de mosterd door en rasp er wat nootmuskaat door. Voeg peper en zout toe.
  • Blijf 15 minuten regelmatig roeren en haal dan de pan van het vuur. De saus is nu ingedikt.

Crêpes
We gaan de crêpes bakken.
  • Zet een koekenpan op matig vuur en smelt er een klontje boter in.
  • Als de boter gesmolten is, schep je het beslag er in. Net voldoende om de bodem met een dun laagje te bedekken, kantel de pan om het uit te laten vloeien. Lukt het niet, is je beslag te dik, doe dan wat melk of water bij het beslag.
  • Als de randjes lichtbruin beginnen te worden, kun je hem omdraaien voor de andere kant. Bak je crêpes goudbruin.
  • In totaal heb je 6 crêpes nodig.
Vulling
  • Rasp en meng de kazen, pluk en hak de peterselieblaadjes grof en scheur de plakken ham in stukjes.

Stapel in je ovenschaal een laagje crêpe, saus, tomaat (sap blijft in de kom), ham, kaas en peterselie, tot alle ingrediënten op zijn. Sluit af met een laagje saus en geraspte kaas. Zet de schaal 40 minuten onder in de oven, of tot er een goudbruin borrelend korstje op zit.
Laat voor serveren eerst zo'n 10 minuten afkoelen. 

Bon appétit!

Kijk eens op jamieoliver.com of youtube.com/jamieoliver voor meer recepten van Engelands charmante chef!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten